Vijenac 610 - 612

Matica hrvatska

U Biogradu i Zadru Održan Međunarodni znanstveni skup Fenomen glagoljice

Bogatstvo glagoljične baštine

Božo Došen


 


Znanstveni skup Glagoljica na biogradskom području, održan 2012, i zbornik istoga naslova 2014. s četrnaest znanstvenih radova prethodnik je Međunarodnoga znanstvenoga skupa Fenomen glagoljice, održana 12. i 13. svibnja, prvi dan u Biogradu, a drugi u Zadru, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pripreme za održavanje skupa, na kojem je sudjelovalo četrdesetak istaknutih poznavatelja glagoljice: tri hrvatska akademika, osmero sudionika iz inozemstva i tridesetak naših poznavatelja glagoljice, počele su u svibnju 2016, kada je na inicijativu udruge Sidraška županija iz Biograda imenovan odbor za pripremu i održavanje skupa. U odbor su temeljem odluke Grada Biograda imenovani: Staroslavenski institut, koji je  podupro inicijativu biogradskoga gradonačelnika Ivana Kneza, Sveučilište u Zadru, koje je s Gradom Biogradom organizator skupa, te suorganizatori: Zadarska nadbiskupija, Zadarska županija i Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Svu organizaciju uz biogradskoga gradonačelnika ponijeli su članovi odbora: Božo Došen, Draženko Samardžić, Ivica Vigato, Anica Vlašić-Anić, Josip Lisac, mons. Pavao Kero, Ivan Šimunić, Ante Topčić.

Za Fenomen glagoljice radove su prijavili hrvatski akademici Anica Nazor, Josip Bratulić i Stjepan Damjanović, znanstvenici iz Staroslavenskoga instituta, profesori sa Sveučilišta u Zagrebu, Zadru i Rijeci, zadarski svećenici te predstavnici Zavoda za povijesne znanosti iz Zadra, Instituta za etnologiju i folkloristiku te Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Iz inozemstva na skupu su bili: predstavnici Sveučilišta Udine iz Italije, iz Sankt Peterburga iz Rusije, Instituta za slavistiku iz Moskve, Tokijskog sveučilišta iz Japana, Sveučilišta iz Ljubljane, Instituta za jezik iz Beča, Panonskog instituta iz Gradišća i Ruske akademije znanosti i umjetnosti iz Petrograda.

Prvoga dana skup je održan u hotelu Adria u Biogradu. Započeo je misom na glagoljici u crkvi sv. Stošije u Biogradu, koju je uz suslavlje don Zdenka Milića, oca Joze Milanovića i don Šime Perića predvodio trećoredac glagoljaš iz Zaglava fra Izak Špralja. Učenici Glazbene škole Biograd sa svojim profesorom izveli su Lijepu našu i dvije prigodne pjesme.

Skup su pozdravili: predsjednik organizacijskog odbora Božo Došen, u ime Ogranka MH u Zadru predsjednik Božidar Šimunić, prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, Milan Mihaljević iz Staroslavenskog instituta, u ime Zadarske nadbiskupije don Zdenko Milić, župnik Bibinja, Ivan Šimunić, Zadarska županija, akademik Josip Bratulić u ime HAZU-a kao supokrovitelja skupa i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, koji je i otvorio skup.

Prvoga dana referiralo je šesnaest sudionika. Bio je organiziran i izlet do benediktinskoga samostana na Ćokovcu u Tkonu, a sudionike je o povijesti samostana i crkve sv. Kuzme i Damjana upoznao prior otac Jozo Milanović. U franjevačkom samostanu sv. Duje u Kraju na Pašmanu gvardijan fra Ante Kekez upoznao ih je s bogatstvom samostana, a s postavama biogradskoga muzeja ravnatelj Draženko Samardžić, istaknuvši ostatke mletačke galije otkrivene kod otočića Gnalića. Sutradan, 13. svibnja, u dvorani Sveučilišta u Zadru referiralo dvadeset sudionika.

Profesor Radomir Jurić, dugogodišnji prijatelj i član Matice hrvatske, uložio je znatan trud kako bi sudionici mogli pogledati: Zlato i srebro Zadra, Forum, katedralu sv. Stošije, crkve sv. Krševana i sv. Šime. Skup je opravdao povjerenje odbora i organizatora, a trebao bi se održavati svake druge godine.

 

Vijenac 610 - 612

610 - 612 - 20. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak